Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Закупівля картоплі на зиму: коли треба робити запас

Закупівля картоплі на зиму: коли треба робити запас
ZN.UA • 1 хв читання

В цьому році в Україні спостерігається зростання посівних площ під картоплю та збільшення врожайності, але на оптових ринках ціни залишаються помірними. Виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Ольга Самойліченко розповіла виданню «Укрінформ», коли найвигідніше робити закупівлю картоплі на зиму.

Вона зазначила, що середнє збільшення площ під картоплею цього року становить близько 20%. Це відбулося коштом окремих великих або середніх господарств, які розширили виробництво після високих цін минулого сезону.

За словами Самойліченко, аграрії фіксують кращу врожайність порівняно з минулим роком, однак більшість господарств ще не завершили збирання: викопано лише половину площ, тож остаточні оцінки – передчасні.

«Частина виробників уже називає цифру до 30% приросту порівняно з минулим роком, тобто цьогоріч врожай гарний – кращий за торішній, однак казати остаточно поки зарано. Але врожай гарний не лише в Україні, а й у Європі. Це створює надлишок на ринку та тиск на ціну», – сказала вона.

Так, станом на 12 вересня, ціни на картоплю на гуртових ринках залишалися стабільними. Зокрема, на ринку «Шувар» у Львові вона коштувала 12,5 грн/кг, на «Столичному» в Києві – від 12 до 15 грн/кг. Для порівняння, у вересні 2024 року ціни коливалися в межах на схожому рівні.

Самойліченко наголосила, що найвигідніший період для закупівлі – кінець вересня – середина жовтня. У цей час ціна найнижча, адже багато фермерів змушені реалізовувати врожай відразу після викопування через відсутність сховищ. Водночас у міру завершення збирання та настання холодів ціна може зрости.

За її словами, ситуація на ринку залежить не лише від українського врожаю, а й від імпорту.

«У нас уже є інформація, що перші фури з польською картоплею перетинають кордон. Їхня експортна ціна – близько 6 грн/кг, що нижче за українську, тож продукція може бути конкурентною навіть з урахуванням логістики», – додала вона.

Експертка пояснила, що виробництво картоплі в країні залишається вразливим до погодних умов через нестачу систем зрошення. Якщо в деяких країнах Європи картоплю поливають навіть після дощу, то в Україні і з водопостачанням – складно.

Вона додала, що ще одним фактором є залежність від імпортного насіннєвого матеріалу. У 2024 році близько 50% насіннєвої картоплі було ввезено з Німеччини, майже 35% з Нідерландів, ще понад 10% – з Польщі. В Україні лише два виробники мають власні сорти української селекції.

За її словами, зараз активно збирають урожай, побоюючись прогнозованих опадів, які можуть ускладнити роботи.

«Як тільки підуть опади і сильні заморозки, картоплю не буде де зберігати, тож ми побачимо зменшення пропозиції на ринку. Частину картоплі, яка не буде реалізована, просто не зможуть зберігати – і тоді вона зникне з ринку. Взимку ж ми з великою ймовірністю повернемося до імпортної продукції, оскільки картоплесховищ все ще катастрофічно не вистачає», – резюмувала експертка.

Нагадаємо, що раніше в Україні знизилася ціна на один з овочів борщового набору.