Висаджування озимого часнику восени – надійний спосіб отримати рясний урожай вже на початку літа. Втім, на результат впливає не лише догляд за посадками, а й правильний вибір сорту. Який найстійкіший сорт обрати, пише VSN.
Один із найпоширеніших українських сортів. Його великі головки важать до 130 грамів, а деякі зразки, навіть понад 300 г. Усередині – до 8 великих зубців. Має напівгострий смак і потужний аромат, добре переносить як спеку, так і морози, стійкий до грибкових інфекцій і не потребує складного догляду.
Сорт, створений фахівцями Інституту овочівництва і баштанництва НААН. Дає 4-6 великих зубців по 30-40 г кожен. Лушпиння спершу світле з фіолетовими прожилками, згодом набуває насиченого фіолетового кольору. Переносить морози до -25 °C, має виражений гострий смак і добре зберігається тривалий час.
Походить із Запорізької області. Сорт без стрілкування, формує великі головки до 140 г з 12-16 зубцями. Зубці мають світлий колір, приємний аромат і високу врожайність. Підходить для довгого зберігання, не втрачає якості.
Один із найурожайніших сортів, розроблений в Умані. Витримує морози до -35 °C, а також стійкий до шкідників і хвороб. Головки вагою до 145 г містять 5-6 великих зубців. Лушпиння має світло-фіолетовий відтінок із бузковими нотками. Смак – гострий, насичений.
Озимий сорт, що формує стрілки. Створений в Уманській академії. Вирізняється стабільною врожайністю, хорошою лежкістю та витривалістю до морозів. Головки вагою 60-120 г, всередині 3-6 зубців. Зубці білі, соковиті, із щільною світло-фіолетовою лускою. Має яскравий аромат і гострий смак.