Коротко
У Дніпропетровській області розпочався сезон кавунів та динь. Головна спеціалістка Держпродспоживслужби наголошує на важливості перевірки експертних висновків перед покупкою та уникати стихійних ринків. Особливо обережні мають бути діти, вагітні жінки та люди похилого віку через потенційну небезпеку отруєння нітратами. Рекомендується мити фрукти перед вживанням.
На Дніпропетровщині триває сезон баштанних культур, але чи безпечно їх споживати? Головна спеціалістка відділу безпечності харчових продуктів Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Олена Лукацька розповіла журналістам «Наше місто» про перевірки якості кавунів та динь, норми нітратів і поради для споживачів.
За її словами, у 2024-2025 роках перевірка баштанних культур не проводилася.
-Держпродспоживслужба має право здійснювати позапланові перевірки агропродовольчих ринків та магазинів за зверненнями громадян, але у 2024-2025 роках до Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області звернення від громадян щодо якості кавунів та динь не надходили, – повідомила Олена Лукацька.
Кожен споживач має знати, що на агропродовольчих ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації.
-У місті Дніпрі на агропродовольчих ринках працює 25 лабораторій ветеринарно – санітарної експертизи, а в Дніпропетровській області працює 86 лабораторій, які підпорядковані Держпродспоживслужбі, – повідомила Олена Лукацька. – Кожна партія кавунів та динь повинна перевірятися на ринках у лабораторіях ветеринарно – санітарної експертизи за органолептичними показниками (биті, гнилі, плісняві) та на вміст нітратів. За результатами експертизи лабораторія видає експертний висновок. Споживач має право вимагати від продавця експертний висновок, в якому зазначається дата перевірки, відомості про реалізатора та вміст нітратів.
Небезпека у тому, що велика кількість нітратів, яка потрапляє до організму людини, може викликати харчові отруєння. Від вживання ранніх баштанних краще утримуватися дітям, людям похилого віку, вагітним жінкам, особам, які мають слабкий імунітет.
-Норма нітратів для кавунів – 60 мг/кг, для дині – 90 мг/кг, – додала Олена Лукацька. – Супермаркети та магазини повинні приймати баштанні культури від постачальників з товаро-транспортними накладними та протоколами лабораторних досліджень, у яких вказано рівень нітратів.
Держпродспоживслужба не радить купувати кавуни та дині на стихійних ринках, у торгових точках, які розташовані на узбіччях автошляхів, у місцях стихійної торгівлі.
-Це можуть бути ті партії, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними, – попереджає Олена Лукацька. – Не рекомендується купувати биті та тріснуті баштанні або розрізані навпіл та закриті плівкою. Цим ви наражаєте себе на небезпеку бактеріального отруєння. Якщо розрізані кавуни накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця утворюється парниковий ефект під плівкою, внаслідок чого рівень нітратів різко підвищується.
Перед вживанням кавуни та дині необхідно обов`язково мити під протічною водою. Розрізані кавуни та дині зберігати в холодильнику не більше 1 доби.
Раніше ми писали: Кавуновий бум у Дніпрі: що радить лікарка у розпал сезону.
Категорія: Інтерв'ю, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра
Позначки: Головне, Здоров'я, Ціни на продукти