Кабачки чистимо від шкірки й нарізаємо невеликими шматочками. Пропускаємо їх через м’ясорубку.
Цибулю нарізаємо маленькими кубиками.
Розігріваємо сковорідку з рослинною олією і смажимо в ній цибулю до золотистого кольору.
Підсмажену цибулю пропускаємо через м’ясорубку, додаємо до кабачкового пюре та перемішуємо.
Викладаємо все в каструлю, ставимо на маленький вогонь і тушкуємо овочі впродовж двох годин. Періодично помішуємо.
Додаємо томатну пасту, рослинну олію, цукор та оцет. Усе гарненько змішуємо і ставимо тушкуватися ще впродовж 30 хвилин. За 10 хвилин до закінчення варіння додаємо до ікри сіль і перець, додаткові спеції за бажанням.
Готову ікру викладаємо до простерилізованих банок і закриваємо кришками на зиму. Або ж смакуємо закуску одразу.
Цибулю очищуємо та ріжемо, смажимо на олії на середньому вогні.
Моркву очищуємо, нарізаємо або натираємо на терці, додаємо смажитися до цибулі.
Кабачок очищуємо від шкірки, натираємо на терці або нарізаємо. Додаємо смажитися на сковороду до моркви з цибулею.
Приправляємо овочі пропущеним через прес часником, паприкою та сіллю.
Додаємо томатну пасту і наливаємо трохи води. Перемішуємо та тушкуємо овочі на невеликому вогні хвилин 20.
Готові овочі подрібнюємо блендером до однорідності. Перш ніж їсти, ставимо ікру до холодильника.
чорний молотий перець — ¼ ч. л.
Очищену цибулю нарізаємо кубиками.
Моркву натираємо на великій тертці.
Кабачки нарізаємо кубиками 1-1,5 см. В рецепті зазначенаа чиста вага кабачків, тому щоб із цілих кабачків вийшов рівно 1 кг, беремо молоді — 1,2 кг або старі — 1,5 кг.
Постійно помішуючи, обсмажуємо цибулю на середньому вогні до золотистості.
Викладаємо на сковороду до цибулі терту моркву. Помішуючи, продовжуємо готувати овочі разом 2-3 хвилини. Додаємо томатну пасту і, перемішуючи, обсмажуємо ще 3 хвилини.
До каструлі з товстим дном кладемо обсмажену в томаті цибулю та моркву. Додаємо нарізані кабачки. Солимо овочі, додаємо цукор і чорний перець. Каструлю ставимо на невеликий вогонь і накривавємо кришкою. Готуємо, періодично помішуючи до м’якості кабачків і зменшення загального обсягу маси приблизно на 40%.
Подрібнюємо гарячі овочі блендером або протираємо через сито. Каструлю з ікрою ставимо на середній вогонь. Постійно помішуючи, доводимо вміст до кипіння і додаємо столову ложку оцту. Ще раз перемішуємо ікру та знімаємо з плити.
Розкладаємо гарячу ікру до теплих стерилізованих банок, закрийте герметично, ставимо догори денцями, тепло укутуємо та залишаємо так до повного охолодження.