Цибуля, яку зазвичай радять збирати, коли її шийка гарно гнеться, але не ламається, під час зберігання може почати псуватися. Цьому є кілька причин.
Як пише «РБК-Україна», найчастіше внутрішнє гниття є наслідком грибкових або бактеріальних захворювань.
Цибуля може бути зараженою ще під час зростання або підхопити інфекцію під час збору врожаю.
Найпоширенішими інфекціями, що вражають цибулю, вважаються шийкова гниль (ботритіоз) та фузаріозна гниль денця. Грибкові спори активізуються, якщо цибулю зберігають у вологому та відносно теплому приміщенні. Захворювання проявляється у вигляді водянистості та наявності сірого чи рожевого наліту у середині.
Знавці рекомендують при виявленні хворих цибулин їх утилізувати, аби спори не перекинулися на весь врожай, а ті, що лежали поруч, ретельно первірити. Особливо варто звертати увагу на те, чи не з’явилася м'якість біля шийки або денця — це перші ознаки початку гниття. Також про внутрішні проблеми здорової на вигляд цибулини свідчать гнилуватий запах та найменші зміни кольору.
Цибулю, яка не заразилася від зіпсованої, радять просушити у теплому приміщенні з гарною вентиляцією протягом кількох днів.
Про те, яких найпоширеніших помилок припускаються дачники, що вирощують цибулю, читайте на нашому сайті.