Коротко
Вживання риби забезпечує організм необхідними поживними речовинами, зокрема омега-3 жирними кислотами та вітаміном D. Дефіцит риби в раціоні може призвести до серцево-судинних захворювань, проблем з пам’яттю та зором. Рекомендується споживати рибу двічі на тиждень для підтримки оптимального здоров'я.
Рибу здавна вважали «їжею для мозку» / © Pixabay
Жирна риба, така як лосось, скумбрія, сардини і райдужна форель, є одними з кращих джерел омега-3, протизапальних жирів, які мають суттєву користь для здоров’я.
Дієтологи рекомендують їсти рибу двічі на тиждень. Відмова від морепродуктів не означає, що ваше здоров’я приречене, але дефіцит мати наслідки.
підвищений ризик серцево-судинних захворювань
погіршення пам’яті, концентрації, настрій (омега-3 впливають на роботу мозку)
сухість шкіри, запалення, проблеми із зором
Отримання достатньої кількості вітаміну D має велике значення. Належна імунна функція, здоров’я кісток та регулювання рівня цукру в крові залежать від цього жиророзчинного вітаміну.
До харчових джерел з найвищим вмістом природного вітаміну D належать жир з печінки тріски, форель.
Риба є чудовим джерелом білка, одного з трьох макронутрієнтів, що сприяють м’язовій масі, здоров’ю шкіри та загоєнню ран, а також імунній функції.
Багато видів рибних консервів також є чудовим джерелом кальцію, оскільки їх консервують разом з кістками.
Кальцій важливий для здоров’я кісток, зубів, нервів і м’язів. Тому у разі його недостатку існує ризик розвитком остеопорозу та м’язових судом.
Водночас через можливий вміст ртуті та інших забруднювачів вагітним і жінкам, які годують груддю, пропонують обмежити споживання деяких видів риби.
Раніше ми писали про те, які рибні консерви краще ніколи не купувати. Більше про це читайте у новині.