Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Ви будете здивовані: яку воду треба доливати в холодець, щоб він точно був прозорий

Ви будете здивовані: яку воду треба доливати в холодець, щоб він точно був прозорий
Zaxid.net • 1 хв читання

Холодець вважається простою стравою, однак на практиці він часто не вдається. Найпоширеніші проблеми – бульйон не застигає або після приготування стає каламутним. Ukr.Media розповідає, яку воду доливати у холодець, щоб уникнути цих помилок.

Щоб холодець добре тримав форму, важливо використовувати достатнього м’ясних продуктів з кістками. Обов’язковими компонентами холодцю мають бути свинячі або яловичі ноги та хвости – саме з них виділяється найбільше желеутворювальних компонентів. Також підійдуть курячі лапки та шиї. Співвідношення має бути приблизно 1:1 або навіть більше желеутворювальних компонентів. Наприклад, на 1 кілограм свинячих ніжок або хвостів можна додати 0,5-1 кілограм іншого м’яса (курка, яловичина).

Перед варінням усі м’ясні продукти потрібно добре замочити у холодній воді на 2-4 години, а краще на ніч. Це допоможе видалити зайву кров та забруднення, що є першим кроком до прозорого бульйону. Воду при цьому потрібно кілька разів міняти.

Також потрібно не переборщити з кількістю води. Якщо її буде забагато, то холодець вийде занадто рідким. Наливайте воду так, щоб вона лише трохи покривала всі інгредієнти (приблизно на 1-2 сантиметри). Краще починати з меншої кількості води, оскільки її можна буде долити в процесі. Проте навіть це потрібно робити правильно. Здебільшого більшість доливає у холодець холодну воду, а потім доводить суміш до кипіння. У результаті бульйон стане каламутним, а після застигання набуває брудного сірого кольору.

Щоб цього не сталося, слід доливати максимально гарячу воду з чайника, який щойно закипів. Доливання дуже гарячої води зводить до мінімуму температурний перепад, запобігаючи різкій коагуляції білків і зберігаючи прозорість бульйону.