Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Таку з’їдять ще до картоплі: п’ять найсмачніших рецептів квашеної капусти

Таку з’їдять ще до картоплі: п’ять найсмачніших рецептів квашеної капусти
Факти • 1 хв читання

Існує дуже багато способів квашення капусти, щоб вона вийшла ароматна, в міру солена, хрумка.

Квасити капусту краще після перших заморозків. А вдалий час для готування — за місячним календарем, пише «Філіжанка кави».

Краще солити капусту на зростаючий місяць. У цей період місячного циклу бактерії проявляють найбільшу активність. Через це продукт виходить соковитим, хрустким, добре просоленим.

В листопаді цього року це числа з 16 по 29.

Найпопулярніший рецепт квашеної капусти — з морквою. Капусту нашаткувати, натерти на тертці моркву (приблизно 20% від обсягу), додати сіль, лаврове листя й кілька горошин чорного перцю.

Все ретельно перемішати. Обов’язково продавите всю шатківницю, щоб вона пустила сік. Укласти в банки й залишити на бродіння.

Капусту можна квасити тільки з сіллю. Шаткувати капусту, підсипати сіль, перемішати й покласти у банку.

Рецепт з яблуками. На 10 кг білокачанної капусти потрібно 1 кг яблук та 200 грамів солі. Яблука нарізати половинками, видалити серцевину. Шаткувати капусту. Все перемішати, посолити. Укласти в банку, утрамбувати, залишити кваситися.

Рецепт з журавлиною — на 10 кг капусти необхідно 400 гр журавлини та 200 гр солі. Також можна додати моркву (максимум 500−800 гр). Журавлина укладається шарами між капустою. Коли вона пускає сік, то рівномірно просочує всю шатківницю.

Оригінальний рецепт з яблуками, морквою і кмином. Брати краще пізні яблука. На 9 кг капусти знадобиться 1 кг моркви, 0,5 кг яблук, 10−15 гр кмину і 200 гр солі. Яблука різати половинками або четвертинками і обов’язково вирізати серцевину. Всі овочі перемішати, посолити, й укласти в банку або іншу ємність.

Коли бродіння закінчиться, ємність з готовою стравою необхідно перемістити у холод, щоб уповільнювалися процеси бродіння і не з’явилася цвіль.

При дотриманні правил зберігання капуста може зберігатися у холодильнику або підвалі до пів року. При температурі до +10 заготовка зберігається всього 3−5 днів.

Ми також публікували рецепт квашеної капуста по-азербайджанськи, в якому тільки овочі та сіль.