Оливкова олія – цінний кулінарний продукт, тож важливо вміти відрізняти справжню якісну олію від неякісної. «24 канал» розповідає, як обрати оливкову олію та не натрапити на підробку.
Свіжа оливкова олія часто має зелений або жовто-зелений відтінок – від насиченого до ніжного. Все залежить від сорту оливок та ступеня їх зрілості.
Надійні виробники завжди зазначають на упаковці дату віджиму. І з цього моменту починається період, упродовж якого продукт зберігає свої властивості – зазвичай це до двох років. Тому обов’язково шукайте на етикетці дві дати: коли олія була відтиснута та до якої дати її потрібно використати. Це допоможе обрати свіжий і якісний продукт.
Якщо відкоркувати пляшку якісної оливкової олії, то ви відчуєте аромат, схожий на скошену траву або стиглі фрукти. Все залежить від сорту оливок, з яких її виготовлено. Якщо ж олія не має запаху зовсім або її аромат здається неприємним – краще не обирати її.
Спробуйте олію на смак – вона повинна бути з помітною гіркуватістю або фруктово-пряними нотками. Вони свідчать про наявність поліфенолів – природних антиоксидантів, а отже, процес виготовлення олії був правильним.
Пластикова тара – найбільший ворог оливкової олії. У жодному разі не купуйте продукт, який зберігали у невідповідній тарі.
Шукайте на етикетці стандарти, які підтвердять якість продукту: