Батьки часто кладуть дітям перекус до школи, навіть якщо для них передбачений обід у їдальні. Інколи діти не хочуть їсти шкільну їжу, а інколи – потребують додаткового перекусу, якщо мають гуртки чи додаткові заняття. Центр громадського здоров’я МОЗ розповідає, як зібрати смачний та корисний перекус, щоб він був поживним та не зіпсувався.
½ ланч-бокса мають становити овочі та фрукти (яблука, морква, перець, огірки, помідори тощо);
¼ – білкові продукти (м’ясо птиці, несолоний сир, йогурт без цукру тощо);
Також можна додавати корисні рослинні жири: жменя горіхів, насіння (наприклад, очищене гарбузове чи соняшникове) або шматочок авокадо.
З напоїв найкращий варіант – звичайна вода (0,5–0,7 л). Можна іноді давати несолодкий трав’яний чай або компот без цукру.
Яблуко та цільнозерновий сендвіч із несолоним сиром, огірком і помідором.
Морква та перець соломкою + шматочок нежирного запеченого м’яса + цільнозерновий хлібець + невелика жменя волоських горіхів + банан.
Найкраще використовувати герметичний контейнер (судок) з пластику для харчових продуктів з декількома відділеннями – так їжа не змішуватиметься. Яскравий ланч-бокс може зробити перекус приємнішим і підвищити шанси, що дитина його з’їсть. Обов’язково нагадайте дитині про гігієну рук перед вживанням їжі.
продукти, що швидко псуються без зберігання у холодильнику — наприклад, риба, яйця, готові соуси, тістечка;
ковбасні вироби та сосиски – крім того, що ці продукти швидко псуються, вони містять багато солі та некорисних жирів, тому їх взагалі не варто додавати до раціону;
продукти, які важко перетравлюються: їжа з великою кількістю жиру, гостра їжа;