Якщо ви їдете за кордон, дуже важливо продумати харчування, яке є одним з головних факторів, що впливає на самопочуття людини. Їжа має бути перш за все свіжою. Звичайно, хочеться, щоб вона була смачною та коштувала не надто дорого.
В інтерв’ю «ФАКТАМ» експертка з туризму Марина Білоножко розповіла про особливості харчування на відпочинку та дала чимало корисних порад — зокрема, щодо того, як не забувати речі у готелі та де краще купувати сувеніри.
— У готелях різних країн свої особливості харчування, — розповідає Марина Білоножко. — Наприклад, в Європі часто пропонують континентальні сніданки без гарячих страв. Це перш за все тости, масло, джем, круасани, а також кава або чай. Континентальний сніданок не треба порівнювати зі шведським столом у Туреччині чи Єгипті, де багато страв на вибір — від яєшні, ковбасної нарізки до фруктового салату та різноманітної випічки. Пропозиції з харчування варто уточнити у турагента чи безпосередньо в готелі. Є певні абревіатури, які треба розуміти. ВВ — сніданок, НВ — сніданок плюс вечеря, FB — триразове харчування (зазвичай без напоїв). І це далеко не всі різновиди харчування.
— Багато хто з туристів обожнює шведський стіл. Та, на жаль, не всі знають правила поведінки. Які з них найчастіше порушуються?
— Наприклад, не можна на сніданку набирати собі їжу на обід, як це роблять деякі люди, пакуючи у сумку бутерброди та круасани. Крім того, не можна торкатися їжі на загальному столі руками — це негігієнічно. Кожну страву беруть за допомогою окремого приладдя, а не однією ложкою усі салати. Не варто жадібно накидатися на їжу, набирати гору всього на тарілку. Здається, це очевидні речі, проте, на жаль, дотримуються правил етикету далеко не всі туристи. І ще, часом в готелях при зустрічі гостям пропонують на рецепції печиво, фрукти чи коктейль. Як правило, розраховано по одній порції на людину, щоб всім вистачило. І одна родина не може сісти та з'їсти все печиво або всі фрукти, яке є у вазі. Це моветон.
— Як можна економити на харчуванні за кордоном?
— Якщо харчування не включене у вартість проживання у готелі, то потрібно заздалегідь продумати, у яких кафе чи бістро зможете поїсти недорого. Це можуть бути, наприклад, мережеві заклади. Чимало туристів купують продукти на сніданок чи вечерю в супермаркетах — наприклад, йогурт, сир чи ковбасу. Але у країнах Європи практично завжди вигідніше заплатити за харчування в готелі, ніж їсти в ресторанах. У деяких готелях, до речі, є апартаменти з кухнею, де можна самостійно приготувати сніданок, обід та вечерю. Наприклад, такий формат апартаментів є в Чорногорії та Болгарії. Але, скажімо, в Єгипті чи Туреччині він непопулярний.
— Як бути, якщо людина на дієті та звичайне меню у готелі їй не підходить?
— Завчасно можна поцікавитись, чи є в готелі спеціальні пропозиції. Наприклад, мова може йти про безглютенове харчування. Якщо гість є вегетаріанцем, то треба уточнити щодо наявності у готелі вегетаріанського меню.
— Які поради дасте щодо харчування у готелях?
— Як я вже сказала, не варто під час сніданку намагатися наїстися на весь день. Це може бути небезпечно для здоров’я, а лікування за кордоном коштує дорого. Варто уникати їсти несумісні продукти. Не раджу вживати продукти, які викликають у вас сумніви щодо свіжості. Збій у здоров’ї може зруйнувати ваші плани щодо екскурсій.
— Які речі найчастіше люди забувають у готелі? Як цього уникнути?
— Залишають годинник, телефон, підзарядку до телефона… Трапляється, що туристи забувають речі, які поклали у сейф. Уникнути цього можна, забравши речі з сейфа заздалегідь та ретельно оглянувши номер перед виселенням. А ще не варто збиратись спонтанно, поспішаючи. Виділяйте на цей процес певний час.
— Які сувеніри не варто везти з подорожі та чому? А які, навпаки, не завадило б?
— Передусім є заборонені для вивозу з країни речі. Наприклад, з Єгипту не можна вивозити все, що пов’язане з морською фауною, — це мушлі, корали… За порушення цього правила з туриста може бути стягнено великий штраф. У деяких країнах існує заборона на транспортування екзотичних фруктів — наприклад, манго. Окремі авіакомпанії не дозволяють перевозити оливкову олію, бо часто траплялись випадки, що в багажному відділенні пляшки розбивались і це створювало чимало проблем. Раджу купувати магнітики, чашки, дармовиси для ключів із символами тієї країни, яку ви відвідали. Наприклад, я люблю привозити з різних країн сувенірні дзвіночки. Майте на увазі, що зазвичай сувеніри у готелі коштують дорожче, ніж у місті в сувенірних крамницях. Не відкладайте придбання подарунків на останні миті перед від’їздом.
— У багатьох країнах популярні турагенції. А у нас люди часто вважають, що можуть самі все замовити й таким чином зекономити. У чому відмінність відпочинку, організованого самостійно, та турагенцією?
— Є люди, які звикли все бронювати та підбирати самостійно, і їм так зручно. А є такі, які навіть не знають, як замовити для себе екскурсію. Вони бояться відправляти кошти на якийсь не відомий для них рахунок, не поспілкувавшись попередньо з людиною, а не з чат-ботом. Ми всі різні. Серед моїх клієнтів зараз чимало наших співвітчизників, які через війну знаходяться за кордоном — наприклад, у Великій Британії, Німеччині, Італії… І звідти замовляють подорожі у нас. Я їм кажу: «Там же є свої туристичні агентства!» А вони відповідають: «Так, є, але ми довіряємо вам». Бо придбання туру через туристичну агенцію — це перш за все довіра, адже коштує він недешево. Це сервіс, коли за вас про все подумають: і як дістатися до місця призначення, і як забронювати готель, і як організувати екскурсії, і як повернутися назад… Ті, хто користувався послугою турагентів, знають про ці переваги, вони вже звикли до цього сервісу, і обирають саме його.
Раніше в інтерв’ю «ФАКТАМ» експертка з туризму Марина Білоножко дала поради, які допоможуть читачам почуватися у поїздках впевнено та комфортно.
Фото з альбому Марини Білоножко