ProCheese Awards 2025 збере в одному місці українських та міжнародних виробників, професіоналів та поціновувачів сиру.
Уперше захід провели у 2021 році, зібравши понад 2500 відвідувачів та об’єднавши більш як 40 учасників сирного маркету з різних куточків України. Цьогоріч організатори планують залучити понад 4000 гостей, щоб інтегрувати в суспільство світову культуру споживання сирів та допомогти пізнати Україну через сир.
Серед активностей заплановані дегустації понад 200 видів сиру від українських та закордонних виробників, сирний маркет та фудкорти, майстер-класи від бренд-шефів і експертів, а також дитячі зони із розвагами для наймолодших. 27 вересня для відвідувачів також виступатиме гурт KADNAY.
За словами організаторів, концепцією заходу є розкриття творчих граней через створення сиру та експериментування із ним як об’єктом мистецтва. Тематикою ProCheese Awards 2025 стане поєднання сиру та моди.
Зокрема 27 вересня відбудеться fashion-показ колекції одягу на сирну тематику «Cheese Couture» від українських дизайнерів. Натхненні смаком і текстурами сиру, конкурсанти створять власні витвори fashion-мистецтва, а обиратиме переможця колегія суддів — представники зі сфер медіа, культури, дизайну та мистецтва.
«Між модою й сиром більше спільного, ніж здається. І там, і там еволюція смаку, текстури, гра зі звичним, щоб створити нове, — розповіла співзасновниця ProCheese Awards, сирна експертка Оксана Чернова. — Як і в моді, у сирі народжуються тенденції — із землі, з традицій, з простого. Шовк, бавовна, молоко — усе це дари природи, що в руках людини стають мистецтвом. І саме фантазія та талант перетворюють їх на витвори, які хочеться носити чи смакувати знову і знову».
У перший день фестивалю також пройде національний конкурс на найкращий український сир, де українські та запрошені міжнародні експерти обиратимуть переможця серед сотні конкурсантів з різних куточків країни.
Другого дня відбудеться фінал національного конкурсу за звання найкращого чизмонгера України — учасники створюватимуть метрові сирні плато та ресторанні подачі сиру.
Благодійний партнер фестивалю — фонд Shields Ukraine. Відвідувачі зможуть долучитися до зборів, взяти участь у розіграшах та інтерактивах. Зібрані кошти під час ProCheese Awards 2025 будуть спрямовані на закупку обладнання для оснащення відділу реабілітації одного з медичних центрів Національної Гвардії України.
Коли: 27-28 вересня, з 10:00Де: Мистецький арсенал, вул. Лаврська, 10-12Вартість квитка: 200- 600 грн. Для учасників бойових дій вхід безоплатний.
Фестиваль сирного мистецтва ProCheese Awards 2025 організований компанією Ardis Group за підтримки генерального партнера — бренду свіжих сирів Lel’, ексклюзивного партнера Lactalis Ukraine, представленого брендом Président та швейцарсько-української програми Quality FOOD Trade Programme. Офіційні партнери заходу — торгові марки Bergader, КОМО та CHEESE CLUB, стратегічний партнер — Спілка молочних підприємств України.
Марія КАТАЄВА, «Вечірній Київ»