У місті Калинівка Хмільницького району на Вінниччині зареєстровано спалах сальмонельозу. Станом на 10.00 годину 2 липня захворіли 29 людей, серед яких і діти. Найменшому - 2 роки.
Про це передає кореспондент Вінниця.info з брифінгу Ігоря Матковського, директора Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.
«Детектовано збудника, а саме - сальмонелу і, скоріше за все, різновид ентериту. Більшість із всіх пацієнтів перебуває на стаціонарному лікуванні.
Ймовірно, з високою вірогідністю, причина зараження - вживання шаурми в одному із місцевих закладів громадського харчування в місті Калинівка.
Робота цього закладу одразу була призупинена ще в понеділок, а саме 30 червня. Фахівці центру контролю й профілактики хвороб проводять епідеміологічне розслідування», - повідомив Ігор Матковський.
Найймовірніше, люди захворіли через вживання майонезу, який був у складі шаурми.
Заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області Андрій Салюк повідомив, що у заклад харчування, де люди придбали продукцію, після якої отруїлись, була направлена перевірка. Фахівців у кафе не впустили.
«При відвідування закладу громадського харчування у Калинівці, державних інспекторів ветеринарної медицини не було допущено до здійснення заходів державного контролю», - сказав Андрій Салюк та зазначив, що дані дії передбачають штраф 56 тис грн.
Він наголосив, що роботу закладу призупинено.
Сальмонельз – це гостре інфекційне захворювання, джерелами якого можуть бути сільськогосподарські тварини та інфіковані люди.
Найчастіше інфекція передається через зараження продукти тваринного погодження - м'ясо, яйця, птиця, майонез, соус. Особливо ті продукти харчування, які не пройшли достатньо термічної обробки.
Зараження можливо і через брудні руки або кухонне обладнання.
«До речі, один із останніх побутових випадків – це родина: чоловік, дружина і маленька дитина. Якраз дитина, яка не вживала шаурму, а передача сальмонельозу відбулася саме через невиконання правил особистої гігієни.
Тому, враховуючи це все, прості правила: мити руки завжди, тобто після туалету, після приходу з вулиці, перед вживанням їжі, після вживання їжі.
Не вживайте ніколи їжу, продукти харчування, які не пройшли достатньо термічної обробки. Не забувайте застосовувати дезінфекційні засоби, коли ви готуєте їжу, коли обробляєте посуд», - наголошує Ігор Матковський.
Нагадаємо, про масове отруєння у Калинівці стало відомо 1 липня. Тоді госпіталізували 25 людей. За цим фактом відкрито провадження за ч. 1 ст. 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України.
Вінниця.info, фото на головній – ілюстративна