Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Король осіннього меню, але є нюанси: кому не можна їсти гарбуз

Король осіннього меню, але є нюанси: кому не можна їсти гарбуз
Факти • 1 хв читання

Гарбуз містить багато цінних вітамінів і мінералів, його насіння багате на ненасичені жирні кислоти. Хоча варто включити його в осіннє меню, певній групі людей слід бути обережними, пише Кobieta.

Гарбуз популярний у багатьох частинах світу. Він походить з Мексики, але зараз його вирощують і в Європі. Він містить багато вітамінів, особливо вітамін С та вітаміни групи В, а також фосфор, калій та магній. У ньому багато вітамінів К та Е, заліза, кальцію та невелика кількість цинку. А також значна кількість клітковини та вуглеводів. Гарбуз також є джерелом бета-каротину, лютеїну, зеаксантину та інших потужних антиоксидантів.

Ба більше, гарбуз вельми низькокалорійний. 100 г сирого овоча містить від 26 до 35 ккал, а варені гарбузи містять близько 20 ккал. Але це ще не все — його насіння також цінне. Воно багате на ненасичені жирні кислоти та аргінін.

Чому варто включити гарбуз до свого осіннього меню? Є щонайменше кілька причин. Завдяки вмісту клітковини, він покращує функцію кишечника, а бета-каротин і вітамін Е благотворно впливають на нігті, шкіру та волосся. Насіння, у свою чергу, є природним союзником у боротьбі з паразитами.

Це одна сторона медалі. Хоча гарбуз може бути важливою частиною здорового, збалансованого харчування, певна група людей повинна його уникати.

Гарбуз має високий глікемічний індекс - 75. Тому людям з діабетом та інсулінорезистентністю слід бути особливо обережними. Варто пам’ятати, що ліки, які приймаються для зниження рівня цукру в крові, також можуть взаємодіяти з ним. Варто проконсультуватися з дієтологом або лікарем з цього питання. Такі страви, як крем-суп, безумовно, кращі за гарбузові печиво та тістечка.

Гарбуз легко засвоюється, тому він має благотворний вплив на травну систему. На жаль, це не стосується людей із синдромом подразненого кишечника. У цьому випадку він може спричинити розлад шлунку.

Люди з проблемами нирок також потрапляють до цього списку. Гарбуз містить велику кількість калію, а захворювання нирок перешкоджають його ефективному виведенню, що може призвести до надлишку калію в крові. Це небезпечний стан, який може навіть призвести до порушень серцевого ритму.

Людям з харчовою алергією або чутливістю до певних продуктів також слід бути обережними, включаючи гарбуз у свій раціон. Він може викликати біль у животі, нетравлення шлунку, блювоту, нудоту, а іноді навіть висипання на шкірі.

Нагадаємо про найкращі овочі та фрукти від гіпертонії, які обов’язково слід включити до свого меню.