Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Ціни на овочі та фрукти у Дніпрі: що купувати до консервації?

Ціни на овочі та фрукти у Дніпрі: що купувати до консервації?
Наше місто • 1 хв читання

Коротко

У Дніпрі продовжується сезон консервації. Кореспондентка "Наше місто" дослідила ціни на ринку "Озерка", супермаркетах та дізналася секрет смачного соління огірків від місцевої жительки. Також розповідаємо про волонтерську діяльність з консервації для військових та ділимося рецептом овочевого міксу "Українське Літо".

У найтемніші часи, коли нація бореться за своє існування, а виклики стають дедалі складнішими, українці не забувають про консервацію. Баночка з запашними огірками або соковитими томатами дозволяє зберегти тепло в холодні українські зими. 

Сьогодні, коли через повномасштабне вторгнення агресора, найродючіші землі України опинилися під окупацією, а залишки врожаю знищує сарана та засуха, містяни все одно продовжують робити закрутки. 

Але скільки коштують сьогодні овочі та фрукти в торговельних точках міста? Щоб дізнатися це, я – кореспондентка «Наше місто» вирушила на пошуки відповіді.

Центральний ринок «Озерка» – місце, куди вирушають, коли настав час консервації. Тут є все: від дрібних огірочків до  кавунів-велетнів, від пучка кропу за кілька гривень до скрині персиків для компоту. Вдень тут панує роздріб: ціни вищі, покупці неквапливі. А ввечері починається інша історія – відкривається оптовий ринок, куди збігається народ за великими порціями за менші гроші. Вузькі проходи наповнені гомоном, запахами зелені та стиглих фруктів. Продавці активно кличуть, радять рецепти, діляться порадами з вибору продуктів.

Вранці я вирушила на «Озерку», щоб подивитися, як живе ринок у розпал сезону консервації, і заодно перевірити ціни. Ще на підході чути гомін: хтось голосно запрошує до свого прилавка, інші обговорюють покупки, а поруч покупець смакує шматочком кавуна, вирішуючи, чи варто брати цілий. Атмосфера жвава, але спокійніша, ніж ввечері – тут приходять лише за кількома кілограмами овочів чи фруктів.

Вузькі проходи між рядами заповнені людьми з пакетами та невеликими візками. Біля овочевих прилавків жінка уважно перебирає томати, вибираючи ті, що м’якші. Молодий чоловік зупинився біля баштанних, намагаючись на слух визначити стиглість кавуна.

Ось актуальні ціни на денному ринку:

Варто зазначити: у різні дні тижня ціни змінюються. Самі торговці кажуть, на початку тижня, коли я була, вони нижчі, а на вихідних – зростають, бо й попит більший.

Поки я ходила між рядами, помітила цікаву реакцію: кілька продавчинь, побачивши камеру, раптом почали нервувати, обіцяючи покликати охорону. Охоронець, який буквально супроводжував мене по ринку, був здивований не менше, ніж я.

А загалом картина дуже яскрава: ходиш серед різнокольорових прилавків і вже уявляєш, як ці плоди перетворюються на банки з компотом чи варенням. Але, дивлячись на цінники, розумієш: якщо плануєш серйозну закупівлю, краще прийти ввечері, коли відкриваються оптові ряди та можна суттєво зекономити.

Вечірній оптовий ринок розташований через дорогу від основного павільйону «Озерки», ближче до парку Глоби. Він оживає після 18:00. Тут панує геть інший настрій: продавці небалакучі, а покупці – роздратовані. Усі поспішають ухопити найкращу пропозицію: де дешевше, смачніше й свіжіше. Товар розбирають майже миттєво,  продавці ледь встигають викладати новий.

Люди приїжджають із великими сумками, ящиками та навіть візками на колесах. Тут немає зайвих розмов – кожен знає, за чим прийшов.

Актуальні ціни на вечірньому ринку:

Для повноти картини я завітала й до кількох супермаркетів міста. Атмосфера там виявилась набагато спокійнішою, ніж на ринку: ніхто не нервував, не відмахувався і вже точно не погрожував викликати охорону. Продавці реагували на мою «цінову розвідку» спокійно, а полиці були заповнені свіжим товаром.

Актуальні ціни у супермаркетах:

Порівняно з ринками, у супермаркетах ціни стабільні та передбачувані. Але на ринку овочі й фрукти зазвичай смачніші, а на вечірньому оптовому можна знайти ще й значно дешевші варіанти.

Поки гуляла “Озеркою”, розговорилася з продавчинею – Надією Павлівною Пудишевою. Жінці щойно виповнилося 88 років, але вона досі добре почувається, торгує на ринку, спілкується легко й невимушено та із задоволенням ділиться своїм фірмовим рецептом соління огірків.

– Спочатку огірки треба замочити на кілька годин у воді, потім злити й замочити ще раз у чистій холодній. Далі знову зливаємо й додаємо спеції: хрін, листя хрону, часник, обов’язково гострий перець (цілий або половинку, залежно від розміру). Я ще додаю селеру це так для смаку і краси, – зізнається пані Надія.

– Далі роблю розсіл. У мене є стопарик – туди беру не повну порцію солі, розмішую і заливаю. Солити люблю в трилітрових банках під капроновою кришкою. Тиждень-другий триває бродіння, іноді розсіл навіть виливається через край. Як тільки бродіння закінчилося і поверхня чиста, закриваю металевою кришкою.

– На трилітрову банку кладу півтора кілограма огірків. Викладаю шарами: огірки, спеції, знову огірки, знову спеції. І так до верху. 

Відома волонтерка Дніпра Тетяна Демченко вирощує овочі для консервації на своєму городі. Тетяна – відома в місті особистість.  Вона пише авторські матеріали про сад і город для «Наше місто», працювала у “Зеленбуді” та в департаменті парків Дніпра, відповідала за декоративне квітникарство. Фахова ландшафтна дизайнерка і членкиня Екологічної ліги України, вона зберегла цей «квітковий» світогляд і в городництві.

– Я не займаюся обробкою хімією взагалі. Я відійшла від цього, – каже Тетяна. 

Її підхід – це поєднання овочів і квітів: чорнобривці, настурції, майори. 

– Це спосіб біологічної боротьби зі шкідниками та приваблення корисних комах у сад за допомогою квітів. Щоб було і красиво, і корисно – як у наших предків!

Початок великого “городного” шляху – весна 2022-го. Чоловік Тетяни – парамедик, із 2014 року на фронті. На початку повномасштабного вторгнення вона залишилась вдома з безліччю тривог, але з улюбленою справою: 

– Мені було так страшно навесні 2022-го, що я зосередилась на єдиному, що я вміла – це сіяти насіннячко в землю. Під руку потрапило насіння помідорів і я почала садити, багато садити, просто щоб заспокоїтися. Розсаду висадила навіть там, де раніше були квітники.  Найпростіші сорти – “Табіана”, “Санька”, “Волове серце” – рожеві, червоні… А в серпні я зрозуміла, що їх дуже багато. Я стільки не з’їм – куди дівати?

Відповідь знайшлася проста й логічна: «Я почала шукати відеоуроки з консервації. Люди принесли банки. І я почала з найпростішого: мариновані помідори. А потім я вичитала, що в нас є автентичний український рецепт – помідори з чорнобривцями. 

Цей експеримент став відкриттям для пані Тетяни: 

– До помідорів додала квіти і отримала дуже гарні відгуки від наших ТрОшників, з якими ділилась баночками. Це дуже смачно, з легким присмаком квітів.

Далі – ще більше експериментів. З 2023 року пані Тетяна свідомо висаджує помідори різних кольорів, розмірів і форм: жовті, рожеві, оранжеві чері, смугасті, навіть чорні. 

– Ми всю зиму обмінювалися насінням у спільноті “закоханих у помідори”. Зараз у мене більше 260 сортів томатів!

Її грядки, мов картинка: різнокольорові овочі, між ними квіточки.

– Я поєдную різні квіти з різними овочами. Є композиції для сонця, для тіні. Цього року досліджую найбільш сухостійкі сорти – щоб витримували посуху. 

За розсадою до моєї героїні їдуть з усього міста і передмість.

Коли врожаю стало багато, з’явились фірмові лінійки консервації. «Українське літо» – овочевий мікс, мариновані овочі з квітами в банках. «Козацька пісня» – гостріша версія з дрібними перчиками, «Каганок» різних кольорів – жовтими, червоними, фіолетовими. Є кабачкова ікра – гостра й негостра та «гарбуджика»: 

– Аджика з гарбуза – моя фірмова. Дуже сподобалась хлопцям. Гарбуз дає солодкість. Ще додаю томати, трохи гострого перцю, часник, цибулька – все проварюється до густої консистенції. Її можна і до страв, і просто з хлібом. 

Для тих, хто не їсть гострого, Тетяна робить м’які версії. Наприклад, для госпіталів. 

– Найбільше люблять купажні, комбіновані смаколики: вишня з шоколадом, вишня з корицею. Для випічки роблю густі повидла. З яблуком експериментую: яблуко з виноградом – “яблуград”, яблуко зі сливою – “яблуслив”. 

– Є в мене підрозділи-ласуни, які так і просять: “Пришліть нам ваше яблучне повидло – на хліб!”.

У технології Тетяна свідомо спирається на «натуральні консерванти».

– Листя вишні, смородини, квіти кропу – це наші стародавні рецепти. Жодного аспірину або чогось подібного. Завдяки речовинам у листі банки зберігаються дуже добре. Овочі не втрачають колір – навпаки, стають дуже яскравими.

Також пані Тетяна любить міксувати різні овочі. 

– Кабачки – білі, жовті, в полосочку, маленькі баклажанчики різних кольорів – білі, сині, рожеві, навіть смугасті. Ріжу на четвертинки і кладу в суміші. З огірками останніми роками складніше – через спеку вони “горять”. Тому замість огірків часто даю кабачки і цукіні – вони співпадають по строках. Зараз хочу перейти на сухостійкі сорти огірків, але поки я їх тільки вивчаю.

Сезон консервації у пані Тетяни довгий, починається в червні – з ягід і варення – і триває до грудня. 

– Консервую навіть гарбузи маленькими скибочками: оранжеві красені додають кольору і солодкуватий присмак. 

Естетична складова – фірмова ознака продукції нашої героїні.  

– У мене навіть соки різнокольорові були: жовтий, оранжевий і зелений – з сорту помідорів “Принцеса Жаба”, вони зі смаком ківі. Є й заправки для борщу – буряк, морква, цибуля, часник, томати, болгарський перець.

Логістика – окрема історія. Спершу банки забирали знайомі з ТрО. Згодом сформувалась широка мережа волонтерів і друзів-переселенців: 

– Привозили банки, продукти: хто ящик кабачків, хто гарбуза. Я готувала – і вони везли в підрозділи, де служать їхні рідні. Коли немає термінових запитів від фронту чи госпіталів, банки стають лотами на благодійних аукціонах, щоб зібрати на дрони, аптечки тощо. Я все гарно пакую і відправляю переможцю поштою.

Обсяги волонтерського виробництва вражають: 

– У 2022-му закрила близько 200 банок, у 2023-му – понад 300. Тоді аж на наступний рік залишилось. Тому цього року зроблю не більше двохсот: десь під сотню солодкого і стільки ж солоного. 

І звісно ж, пані Тетяна не залишила нас без одного зі своїх фірмових рецептів: 

Овочевий мікс “Українське Літо”:

Виходить неймовірна смакота, неодноразово перевірено нашими захисниками! 

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Тема дня

Позначки: Головне, Дніпро, Ціни в Дніпрі, Ціни на продукти