Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Як зрозуміти, що гарбуз дозрів: поради досвідчених городників

Як зрозуміти, що гарбуз дозрів: поради досвідчених городників
Факти • 1 хв читання

Коротко

Городники розповіли, як зрозуміти, що гарбуз дозрів. Стиглість визначається за звуком при постукуванні, кольором шкірки та іншими ознаками, такими як твердість плодоніжки та батогів. Щоб отримати максимально смачний та соковитий гарбуз, рекомендується тримати його на грядці до перших заморозків.

Гарбуз називають королем осені. У ньому міститься маса вітамінів та мікроелементів, необхідних для людини. Наприклад, гарбуз — чемпіон серед овочів за кількістю заліза. Крім того, в ньому міститься чимало солей міді та фосфору, які також сприятливо впливають на кровотворення. Тому страви з гарбуза — унікальний засіб для запобігання залізодефіцитній анемії.

Щоб отримати великі та здорові плоди гарбуза, за ним не тільки потрібно правильно доглядати, а й знати, коли зібрати врожай

Городники каналу «Моя дача. Сад і город» розповіли, як зрозуміти, що гарбуз дозрів й настав час його прибирати з грядок.

Дізнатися можна по звуку — при постукуванні по корі стиглий гарбуз видає не глухий, а виразний звук.

У зрілого гарбуза кора набуває насичено-жовтий, коричневий або помаранчевий відтінок. На ній яскраво виражений малюнок. Він відсутній тільки у зеленоплідних сортів (Августина). А гарбуз Бенінказу при дозріванні покривається білим нальотом. Крім того, у стиглого гарбуза жорстка плодоніжка, її без ножа неможливо надламати. Батоги, на яких розташовується плід, при дозріванні твердіють, дерев'яніють й стають світлішими.

При натисканні на шкірку на стиглому гарбузі не залишаються вм'ятини. Тільки мускатний гарбуз може злегка прогнутися, оскільки кора у нього тонша.

У мускатного гарбуза стиглість визначається за кольором шкірки: вона має бути світло-коричневою або бежевою.

Досвідчені городники вважають, щоб отримати максимально смачний та соковитий гарбуз, необхідно тримати його на грядці до перших заморозків. Він не тільки збільшуватиметься у розмірі, а й набиратиме соковитість та яскравий смак.

Ми розповідали, які страви можна приготувати з гарбуза. А також, як використати великий врожай гарбуза.