Вчені, які досліджують різні продукти та їхній вплив на організм, згадують про деякі, здатні допомогти зі зниженням холестирину. Наприклад, така властивість є у лимонної трави. Також чай з лимонграсом серед іншого нормалізує роботу шлунка та травної системи.
Про ще кілька продуктів, які знижують холестерин, пише telegraph.co.uk. І серед них — сир. Нещодавні дослідження, на які посилається видання, показали, що раніше сир «демонізували», але виявилося, що дарма. Експерти встановили, що корисні мікроби та поживні речовини у цьому продукті можуть перешкоджати засвоєнню його «шкідливих» компонентів. Втім, дієтологи відзначали, що цим продуктом не слід сильно захоплюватися — переїдання на користь не піде.
Дослідники також згадують баклажан, ефект впливу якого на організм пов'язують із вмістом у ньому клітковини, а також антиоксидантів, у тому числі насунина, основного компонента пігменту в баклажанах. За словами дієтолога, доктора Дуейна Меллора з Британської дієтичної асоціації, розчинна клітковина пов'язує частинки холестерину в тонкому кишківнику, запобігаючи їхньому потраплянню в кровотік і розповсюдженню іншими частинами тіла. Натомість холестерин виводиться з організму з фекаліями. Щоб бакажані приносили більше користі, дієтологи не радять їх смажити або при приготуванні не використовувати велику кількість олії.
Наступний корисний продукт — гострий зелений овоч, який називають «дамські пальчики» або бхінді. Речовини, що містяться в ньому, здатні пов'язувати холестирин під час травлення, що сприяє його виведенню з фекаліями.
Зменшити рівень холестирину у людей з діабетом допомагає багата на клітковину сочевиця. Вона також містить фолієву кислоту, залізо та вітамін B1, які підтримують здоров'я серця. Лікар Меллор радить вибирати червону сочевицю, яка в деяких стравах може замінити фарш, що скоротить споживання м'яса за збереження рівня білка та заліза.
Дослідження також показали, що горіхи можуть знижувати артеріальний тиск, покращувати рівень холестерину та загальний стан кровоносних судин. Доктор Меллор зазначає, що фундук, волоські горіхи, пекан і мигдаль мають схожий ефект, як і насіння, наприклад, чіа. «Головне — не вживати солоний смажений арахіс, бо він не найкорисніший. Найкраще вживати свіжі горіхи», — додає дієтолог.
А старший фахівець із харчування Британського фонду харчування доктор Стейсі Лок'єр, посилаючись на дані досліджень, згадував про вівсо та ячмінь, у яких міститься тип клітковини під назвою бета-глюкан, що знижує рівень холестерину в крові. Найкорисніший спосіб вживання цих продуктів — звичайна каша з невеликою кількістю свіжих фруктів чи сухофруктів.
Ще один продукт — тофу. Його готують із згущеного соєвого молока. На думку вчених, соєві боби краще регулюють метаболізм холестерину та пригнічують окислення жирних кислот. Вважається, що вживання соєвих бобів може сприяти підтримці здоров'я печінки та серцево-судинної системи.
Сприяють зниженню холестирину й деякі інші овочі, наприклад, броколі, шпинат, брюссельська та листова капусти.
Матеріал «Спалюють жир навіть під час сну: найефективніші чаї для схуднення» читайте на сайті «ФАКТІВ».