Loqal – новинний агрегатор Loqal
Новини

Жирна їжа шкодить мозку: нове дослідження

Жирна їжа шкодить мозку: нове дослідження
ТСН • 5 переглядів • 1 хв читання

Коротко

Дослідження виявило, що вживання продуктів з високим вмістом насичених жирів, таких як фаст-фуд, негативно впливає на кровообіг до мозку. Це порушує механізм регулювання кровотоку та може збільшити ризик серйозних захворювань. Вчені рекомендують обмежити споживання жирної їжі та віддавати перевагу дієті з низьким вмістом насичених жирів для захисту як серця, так і мозку.

Фаст-фуд / © unsplash.com

Жирна їжа, як-от фаст-фуд або калорійні молочні коктейлі, впливає не лише на серце, а й на роботу мозку. Група науковців дослідила, як змінюється стан судин після вживання продуктів з високим вмістом насичених жирів.

Про це повідомило видання Sciencealert.

Дослідження, проведене науковцями, показало, що навіть одне приймання їжі з високим вмістом насичених жирів може порушити кровообіг до мозку, що в довгостроковій перспективі може збільшити ризик розвитку інсульту та деменції. Це відкриття має важливі клінічні наслідки для здоров’я людей, які регулярно споживають їжу з високим вмістом жирів, зокрема, піцу, бургери чи фаст-фуд.

Жири є важливою складовою нашого раціону, оскільки вони забезпечують організм енергією, транспортують вітаміни та захищають органи. Однак жирна їжа, особливо та, що містить насичені жири, може мати негативний вплив на здоров’я серця та кровоносних судин. Відомо, що вживання такої їжі з часом спричиняє підвищення рівня жиру в крові, що, своєю чергою, погіршує здатність судин розширюватися та зменшує їхню гнучкість, що обмежує нормальний кровотік.

Мозок є органом, який залежить від безперервного постачання крові, а саме кисню та глюкози, для нормального функціонування. Для цього в організмі існує механізм, який регулює кровообіг, відомий як «динамічна церебральна ауторегуляція». Цей процес дозволяє підтримувати стабільний кровотік до мозку, попри зміни артеріального тиску, такі як підняття чи опускання тиску під час фізичних навантажень або різкого вставання.

Однак після вживання їжі з високим вмістом насичених жирів, як показали результати дослідження, цей механізм порушується, що ускладнює регулювання кровотоку до мозку. В результаті судини стають менш здатними до розширення, і в мозок надходить недостатня кількість кисню і глюкози. Це може призвести до короткочасних епізодів зниження або збільшення кровопостачання мозку, що з часом підвищує ймовірність розвитку серйозних захворювань, таких як інсульт та деменція.

У дослідженні взяли участь 41 людина, зокрема 20 молодих людей віком від 18 до 35 років та 21 старша людина віком від 60 до 80 років. Учасникам давали молочний коктейль, який складався здебільшого з жирних збитих вершків, що імітувало приймання їжі з високим вмістом насичених жирів, а потім вимірювали здатність їхніх кровоносних судин відреагувати на зміни кровотоку. Внаслідок дослідження було встановлено, що навіть одна жирна їжа знижує здатність судин до розширення, і ця проблема була більш виражена у людей старшого віку.

Хоча це дослідження не перевіряло довгостроковий вплив жирної їжі на мозкову діяльність, попередні роботи вже показали, що така їжа сприяє збільшенню кількості вільних радикалів і знижує рівень оксиду азоту — молекул, які допомагають кровоносним судинам розслаблятися і транспортувати кисень та глюкозу.

Зважаючи на це, науковці рекомендують дотримуватися дієти з низьким вмістом насичених жирів, щоб захистити не лише серце, а й мозок. Заміна насичених жирів на поліненасичені, які містяться у жирній рибі, горіхах та насінні, може допомогти зберегти здоров’я серцево-судинної системи та мозку в довгостроковій перспективі. Однак ще не досліджено, як на одне приймання їжі з високим вмістом поліненасичених жирів реагує мозок, а також як їжа з високим вмістом жирів впливає на жіночий організм, оскільки жінки мають більший ризик розвитку інсульту та деменції в пізньому віці.

Отже, хоча випадкове споживання жирної їжі не завдає серйозної шкоди, дослідження підкреслює, що навіть одне приймання їжі з високим вмістом жирів може мати негайний вплив на організм.

Нагадаємо, світом шириться хвороба, яка викликає алергію на червоне м’ясо, молоко та навіть желатин. Такий стан називається синдромом альфа-гал, і його вже виявляють у багатьох країнах.

5