Багато дачників і городників звикли покладатися на перевірені роками методи догляду за помідорами – регулярний полив, підживлення мінеральними або органічними добривами, мульчування, прополювання. Але є ще один ефективний і недорогий спосіб, який чомусь залишається маловідомим – лимонна кислота. Як використовувати її правильно, пише News 24.
Завдяки своїм властивостям лимонна кислота м’яко підкислює ґрунт, що позитивно впливає на доступність поживних речовин для рослин. У багатьох регіонах вода для поливу має підвищену жорсткість, а сам ґрунт – лужну реакцію. Це створює несприятливі умови для засвоєння мікроелементів, навіть якщо добрива вносяться регулярно. Невелика кількість лимонної кислоти допомагає виправити цей дисбаланс, покращуючи живлення помідорів і підвищуючи ефективність інших агрозаходів.
Для приготування робочого розчину достатньо взяти 1 чайну ложку лимонної кислоти й повністю розчинити її в невеликій кількості теплої води. Потім цей концентрат потрібно вилити у відро води (10 літрів) і ретельно перемішати. Такий розчин абсолютно безпечний для рослин, якщо дотримуватись рекомендованого дозування.
Підживлення бажано проводити у вечірній час, коли спадає спека й вода краще вбирається в ґрунт. На одну дорослу рослину потрібно виливати приблизно дві склянки готового розчину. Варто уникати потрапляння на листя – підживлення має бути лише під корінь. Повторювати процедуру можна 1-2 рази на місяць у період активного росту й цвітіння.
Окрім покращення структури ґрунту, лимонна кислота допомагає запобігти деяким проблемам із засвоєнням кальцію, саме цей елемент часто винен у появі вершинної гнилі на плодах. А ще кислота може посилити дію деяких мікроелементів і мікродобрив, які краще працюють у злегка кислих умовах.