Слива корисна для здоров’я / © Pixabay
Сливи корисні для лікування і профілактики низки захворювань, зокрема порушень травлення, серцево-судинних захворювань та остеопорозу. Вони покращують роботу кишківника.
Нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту. Слива посилює перистальтику, підвищує апетит, покращує травлення. Фрукти не лише мають багато вітамінів і поживних речовин, а також містять багато клітковини в шкірці та пектину в м‘якоті, що робить їх одним з найкращих природних засобів для лікування закрепів.
Знижують ризик виникнення діабету. Сливи мають низький глікемічний індекс (22), тому не спричиняють стрибки рівня цукру в крові. Вони також підвищують сиворотковий рівень адипонектину, гормону, який регулює рівень цукру в крові. Клітковина у сливах уповільнює швидкість поглинання вуглеводів і може допомогти в контролі ваги.
Знижують тиск і поганий холестерин, поліпшують зір.
Вживання сушених слив також може сповільнити розвиток атеросклерозу. Вони містять високу дозу вітаміну А, а він найкращий для очей і зору.
Запобігають збільшенню ваги. Поліфеноли, що місяться у сливах, запобігають збільшенню ваги тіла та іншим метаболічним і фізіологічним розладам, спричиненим ожирінням.
Сливи можуть допомогти знизити рівень цукру в крові.
Попри досить високий вміст вуглеводів, сливи та чорнослив не викликають суттєвого підвищення рівня цукру в крові. Це пояснюється їхнім потенціалом підвищувати рівень адипонектину — гормону, який відіграє важливу роль у регуляції рівня цукру в крові.
Крім цього, сливи мають легкий жовчогінний ефект. Це позитивно впливає на роботу жовчного міхура та є профілактикою застою жовчі. Проте за гострого процесу та вже наявного порушення відтоку жовчі краще їх не споживати.
У сливах міститься в середньому 48 ккал на 100 г м’якоті. Це доволі низька калорійність, що позитивно позначається на схудненні.
Раніше ми писали про корисні властивості лохини. Ягода багата на вітаміни, антиоксиданти та інші корисні речовини, які можуть покращити роботу мозку, серця та інших органів.